top of page

שינה - מרכיב קריטי לחיים בריאים

  • תמונת הסופר/ת: Ben Peer
    Ben Peer
  • 16 בנוב׳ 2024
  • זמן קריאה 6 דקות

שינה זה לחלשים?

בשיא הקריירה שלי בהייטק, הייתי מתגאה בכך שאני לא זקוק להרבה שעות שינה. עבדתי עד מאוחר, קמתי מוקדם בכל בוקר, ואפילו אמרתי משפטים כמו "שינה זה לחלשים" או "אני אשן בקבר." במילים אחרות, זלזלתי בחשיבות השינה ולא הבנתי עד כמה היא חיונית לבריאות ולאיכות החיים שלי. כיום, אחרי שינויים רבים באורח החיים שלי, אני מתגאה שאני נכנס למיטה ב-21:30 – אפילו אם המשפחה שלי צוחקת עלי.

טי שירט שכתוב עליו באנגלית שינה זה לחלשים

אבל מה באמת אנחנו יודעים על שינה? למה היא כל כך חשובה? מה קורה בזמן שאנחנו ישנים? האם רק משך השינה משפיע עלינו, או גם האיכות? ומה מודדים שעוני היד המתקדמים כמו גרמין – ואיך הם יודעים לזהות את שלבי השינה?


ילדה ישנה מחבקת דובי

למה שינה קריטית לבריאות שלנו

שינה היא לא רק "זמן מנוחה" אלא שלב חיוני שבו הגוף והמוח עוברים תחזוקה ושיקום. בלילה, המוח מנקה רעלים שהצטברו במהלך היום בעזרת המערכת הגלימפטית – מערכת ייחודית שמזכירה את מערכת הלימפה בגוף, אך פועלת במוח. במהלך השינה, תאי המוח מתכווצים כדי לפנות מקום לזרימת הנוזל המוחי-שדרתי, שמסייע לשטוף רעלים כמו בטא-עמילואיד, שהצטברותו נקשרת למחלות ניווניות כמו אלצהיימר.


בנוסף, בזמן השינה הגוף מתקן תאים פגומים, משקם רקמות, ומאזן הורמונים חיוניים כמו קורטיזול (הורמון הקשור ללחץ) והורמוני גדילה שתורמים לבריאות השרירים והעצמות. גם מערכת החיסון נכנסת לפעולה, ומחקרים מראים שבלילות של שינה איכותית הגוף מסוגל להילחם ביעילות רבה יותר בזיהומים ובדלקות.


מחקרים רבים מדגישים ששינה טובה תומכת לא רק בבריאות הפיזית, אלא גם באיזון רגשי, בריכוז, וביכולת קוגניטיבית. במילים אחרות, שינה היא לא רק "נחמד שיהיה" אלא תנאי בסיסי לבריאות אופטימלית – לא פחות חשובה מתזונה נכונה ופעילות גופנית.

אישה ישנה ומחייכת

הקשר בין שינה למצב הרוח

כמעט כולנו חווינו את תחושות העייפות והעצבנות שמגיעות אחרי לילה ללא שינה מספקת, עם נטייה ל"פיצוצים" רגשיים גם על עניינים שוליים. כיום, מחקרים מראים שמחסור בשינה פוגע ישירות באזורים במוח שאחראים על עיבוד רגשות. כשלא ישנים מספיק, אזורים כמו האמיגדלה, שאחראית על ניהול רגשות, יוצאים מאיזון, מה שמוביל לעלייה ברגישות לרגשות כמו כעס ודכדוך.

המסקנה? אם אנחנו רוצים להיות רגועים ופחות לחוצים במהלך היום, שינה טובה היא אחד הכלים החשובים ביותר לשם כך.


באנגלית היתרונות של שינה טובה

השפעת השינה על הביצועים הקוגניטיביים

יש סיבה טובה לכך שאחרי לילה ללא שינה, אנחנו מרגישים כאילו אנחנו "עובדים על אוטומט". מחקרים מראים שלחוסר שינה יש השפעה ישירה על יכולות הריכוז, פתרון הבעיות, קבלת ההחלטות ואפילו על הזיכרון. במהלך השינה העמוקה, המוח מעבד את המידע שנקלט במהלך היום – "מסדר" את הזיכרונות וממיין את החשובים פחות.

לכן, אנשים שמוותרים על שינה מספקת חווים ירידה בריכוז ונוטים לעשות טעויות שהיו יכולות להימנע בקלות – דבר קריטי לכל מי שרוצה לשפר את רמת הביצועים האישיים והמקצועיים שלו.


תיאור של סיבות בריאותיות לשינה

כמה שעות שינה באמת צריך?

לא כולם זקוקים לאותו מספר שעות שינה, אבל מחקרים מצביעים על כך שמבוגרים זקוקים בדרך כלל ל-7-9 שעות בלילה כדי לתפקד בצורה מיטבית. שעות אלו אינן "מותרות" או "פינוק" – הן חיוניות לפעילות התקינה של הגוף.

עם זאת, כל אדם צריך להכיר את גופו ולהבין מהי הכמות המדויקת שמתאימה לו. דפוסי השינה ואיכות השינה משתנים עם הגיל, כך שמה שמתאים בגיל 20 שונה מזה שבגיל 50. סימנים כמו עייפות ועצבנות הם רמזים חשובים – הקשיבו לגוף שלכם, הוא יודע מתי חסר לו זמן שינה.



צילום מסך של מסך גרמין שעון יד שמודד משך השינה

שלבי השינה

שינה היא תהליך מורכב שמחולק למספר שלבים, וכל שלב חשוב להשגת שינה איכותית שתתמוך בגוף ובמוח. מחזור השינה שלנו מורכב ממספר שלבים שמסודרים כך: שינה קלה, שינה עמוקה, ושלב ה-REM (שינה עם תנועות עיניים מהירות). כל אחד מהשלבים תורם באופן שונה להתאוששות פיזית, נפשית וקוגניטיבית.



דיאגרמה שמתארת את 5 שלבי השינה

שלב 1: שינה קלה

בשלב הראשון של השינה, אנחנו מתחילים להירגע ולהיכנס לשינה. הדופק והנשימה מאטים, ומערכת העצבים מתחילה להפסיק את הפעילות המנטלית, אך אנחנו עדיין במצב של חצי-ערות. שלב זה נמשך כ-5-10 דקות.

שלב 2: עדיין שינה קלה

בשלב זה השינה הופכת ליותר יציבה והגוף מתחיל להירגע. הדופק יורד, והשרירים משתחררים. שלב זה נמשך כ-20-40 דקות, בעיקר במחזור הראשון של השינה.

שלב 3 ו-4: שינה עמוקה (Slow Wave Sleep)

בשני שלבים אלו, הגוף נכנס לשינה עמוקה ביותר. המוח משדרג את מערכת החיסון, מתקנים תאים פגומים, והורמוני הגדילה משתחררים. שינה עמוקה היא קריטית להתאוששות פיזית ורגשית. שלב זה נמשך כ-20-40 דקות במחזור הראשון של השינה, והזמן שבו אנחנו בשינה עמוקה מתקצר ככל שהלילה מתמשך.

שלב 5: REM (Rapid Eye Movement)

בשלב ה-REM המוח פעיל מאוד, ופה מתרחשים רוב החלומות. המוח מעבד רגשות וזיכרונות, ומבצע תהליכים שמסייעים לשמירה על הבריאות הנפשית כמו עיבוד רגשות, הפחתת מתח וחרדה, שימור מידע וזיכרון,


בשלב זה הגוף לא זז, והשינה נפסקת מעט כדי לשמור על מנגנון חסימתי במערכת העצבים – כלומר, המוח משתק את שרירי הגוף כדי למנוע תנועות לא רצוניות במהלך החלום.


תנועת העיניים שמתרחשת בשלב ה-REM משקפת את הפעילות המנטלית המתרחשת, שכן העיניים עוקבות אחרי התמונות והסצנות שמופיעות בחלום. זוהי תוצאה של עיבוד חזותי במוח, שקשור לעיבוד הדימויים והחוויות שהמוח חווה בזמן השינה.


שלב ה-REM מתחיל כ-90 דקות לאחר תחילת השינה, ונמשך יותר ככל שהלילה מתקדם. בשלב הראשון של REM הוא נמשך כ-10 דקות, ובשלבים המאוחרים יכול להגיע עד 30 דקות.



אישה ישנה באמצכ ומסביבה השלבים של מחזור השינה

מחזורי שינה

כל מחזור שינה נמשך כ-90 דקות, וכולל את כל שלבי השינה. המחזורים חוזרים על עצמם בין 4 ל-6 פעמים במהלך הלילה.


הקשר בין אורך השינה לאיכות השינה

אורך השינה הוא בהחלט חשוב, אך איכות השינה היא זו שמביאה להתאוששות האמיתית של הגוף והמוח. לפעמים אנחנו ישנים שעות רבות, אך אם השינה אינה איכותית, התחושה תהיה של עייפות גם לאחר זמן ממושך במיטה. ישנם כמה גורמים שיכולים לפגוע באיכות השינה, כמו תזוזות רבות, דופק מוגבר, או חסך בשינה עמוקה.

נוסף לכך, מתח נפשי, אכילה כבדה לפני השינה, רעשים סביבתיים, או תאורה מלאכותית יכולים לשבש את המחזורים של השינה ולפגוע בהרגשה ובהתאוששות. לכן, מדדים כמו ה"בטריה האנושית" יכולים לעזור לעקוב אחרי ההתאוששות של הגוף ולהבדיל בין לילות שבהם השינה איכותית לבין כאלה שפחות.


גבר ישן ומחייך

מדד "הבטריה האנושית" בשעוני יד

שעונים כמו דגמי גרמין מחשבים את מדד "הבטריה האנושית" באמצעות שילוב של נתוני דופק, שונות בקצב הלב (HRV), ותנועות הגוף במהלך הלילה. המדד הזה מספק תובנה על רמת ההתאוששות של הגוף בשינה: כאשר אנחנו ישנים עמוק ונינוח, הדופק נמוך ו-HRV גבוה – מדדים המעידים על התאוששות מיטבית. לעומת זאת, שינה רדודה או מצב של מתח עלולים לגרום ל-HRV נמוך ולדופק גבוה יותר, מה שמוריד את מדד "הבטריה האנושית" בבוקר.


בנוסף, השעונים מתבססים על חיישני תנועה כדי לאתר תזוזות במהלך הלילה, כמו שינויי תנוחה תכופים או הפסקות ארוכות במצב שכיבה נינוחה. תזוזות כאלה עשויות להעיד על התעוררויות קצרות שאיננו תמיד מודעים אליהן או על מעבר בין שלבי שינה רדודים יותר – דבר שעלול להוריד את איכות השינה הכללית.


עוד תצלום מסך משעון הגרמין שמראה כמול שינה לאורך השבוע

מדד ה"בטריה האנושית" לוקח בחשבון את קצב הלב וה-HRV, שמסייעים להבין עד כמה הגוף באמת נרגע והתאושש במהלך השינה. כך שאם ה-HRV נמוך או שהדופק גבוה במהלך הלילה, השעון יראה התאוששות פחות טובה – גם אם ישנו שעות רבות.


עם זאת, יש לזכור כי המדד הזה אינו מחליף את מדידות מכשור מעבדת שינה מתקדם, אך הוא יכול לספק אינדיקציה טובה לאיכות השינה ולסייע לנו לעקוב אחרי שינויים או בעיות בשינה לאורך זמן.


עוד תצלו מסך משעון הגרמין ובו מופיע שעת היקיצה הממוצעה

המדד הפשוט - התחושה בבוקר

עם כל הכבוד לשעונים מתוחכמים, המדד הפשוט ביותר לשינה איכותית הוא התחושה בבוקר. אחרי לילה של שינה טובה, אמורים להרגיש רעננים, נינוחים ומלאי אנרגיה לקראת היום. לעומת זאת, אם בבוקר יש תחושת כבדות, עצבנות, או קושי לקום, ייתכן שלא הושגו מספיק מחזורי שינה עמוקים, או שהתעוררתם באמצע מחזור שינה במקום בסיומו.

בנוסף, קושי להישאר ערניים לאורך היום או צורך בשינה קצרה בשעות אחר הצהריים מהווים סימן לשינה לא מספקת או לא איכותית. תסמינים נוספים כמו עייפות מתמשכת, בעיות זיכרון, רגישות רגשית ותלות בקפה עלולים להעיד על איכות שינה לקויה.

כאשר מתרגלים לשינה טובה, הסימנים הללו נעלמים בהדרגה, ואתם עשויים להרגיש חיוניים ונמרצים יותר במהלך היום.



ילד ישן על הצד והידיים שלו מתחת לראש

סנכרון עם השעון הביולוגי ושעון כדור הארץ

למוח שלנו יש שעון פנימי הנקרא השעון הביולוגי או "הקצב הצירקדי", והוא מתואם לאור השמש. מדובר במנגנון טבעי שמסייע לגוף לפעול בסינכרון עם מחזורי היום והלילה של כדור הארץ – הוא מאותת לנו מתי להיות ערניים ומתי להירדם.

במשך אלפי שנים, בני אדם חיו לפי מחזור השמש: ישנים לאחר השקיעה ומתעוררים עם הזריחה. כשהשינה מתואמת למחזור הזה, הגוף פועל בצורה מיטבית. בשעות הלילה, המוח משחרר הורמון מלטונין, שמסייע לתחושת הרוגע והשינה.


שינה מוקדמת, במיוחד לפני חצות, מאפשרת למוח ולגוף להיכנס לשלב השינה העמוקה כאשר הפרשת המלטונין בשיאה – דבר שתורם לשינה איכותית יותר. מחקרים מצביעים על כך ששינה לפני חצות חיונית במיוחד לשמירה על תפקודים גופניים וקוגניטיביים, ומסייעת בתהליכים חשובים כמו איזון הורמונלי, חיזוק המערכת החיסונית ותחזוקה כללית של הגוף. כאשר אנחנו מתואמים עם מחזורי האור והחושך, הגוף יכול להתאושש בצורה טובה יותר, ואנו מרגישים רעננים ומלאי אנרגיה במהלך היום.


טיפים להיגיינת שינה

טיפים להתרגל לשינה טובה

  • התחילו בהדרגה: אם אתם רגילים להירדם בשעות מאוחרות, התחילו להזיז את שעת השינה ב-15-30 דקות מוקדם יותר בכל כמה ימים, עד שתגיעו לשעה הרצויה. שינויים קטנים קלים יותר להסתגלות מאשר שינוי פתאומי.

  • הימנעו ממסכים לפני השינה: האור הכחול ממסכי הטלפון, המחשב, והטלוויזיה מפריע להפרשת המלטונין, הורמון השינה, ומאותת למוח שהשעה עדיין יום. נסו לכבות את המסכים לפחות שעה לפני השינה, או השתמשו במשקפי חסימת אור כחול.

  • צרו שגרת ערב מרגיעה: הקדישו את השעה שלפני השינה לפעילויות מרגיעות כמו קריאה, מדיטציה, או מקלחת חמה. שגרה קבועה עוזרת למוח להבין שהגיע הזמן להירגע ולהתכונן לשינה.

  • חשיפה לאור שמש בבוקר: כדי לסנכרן את השעון הביולוגי, חשוב להיחשף לאור שמש טבעי בבוקר. חשיפה זו מאותתת לגוף להפסיק לייצר מלטונין, מה שמסייע לשמור על ערנות ביום ולהקל על ההירדמות בערב.

  • הימנעו מקפאין בשעות אחר הצהריים: קפאין יכול להישאר בדם 6-8 שעות ולכן מומלץ להימנע מקפה, תה שחור, קולה, ומשקאות אנרגיה בשעות אחר הצהריים והערב כדי למנוע הפרעות בשינה.

  • סדרו את חדר השינה: שמרו על חדר חשוך, שקט וקריר יחסית לשינה איכותית. השקיעו במזרן נוח, סגרו את הווילונות, והרחיקו מכשירים רועשים.

  • צרו שגרת שינה קבועה: הקפידו ללכת לישון ולהתעורר באותה שעה מדי יום, כולל בסופי שבוע. שגרה עקבית מסייעת לגוף להיכנס לקצב קבוע, מקלה על ההירדמות ועל ההתעוררות באופן טבעי.

  • סיימו לאכול לפחות 3 שעות לפני השינה: ארוחה כבדה בסמוך לשינה מגבירה הפרשת אינסולין, שעלול להפריע לייצור המלטונין ולהקשות על ההירדמות. מומלץ לסיים לאכול לפחות 3 שעות לפני השינה, מה שמאפשר לגוף לעכל ולהתכונן לשינה עמוקה.


לקבלת עדכון על כל פוסט חדש - בלינק זה





Comments


בן פאר

אימון וייעוץ לאורח חיים בריא

לקרייריסטים ואנשי משרד

  • Whatsapp
  • alt.text.label.Facebook
  • alt.text.label.Instagram
  • LinkedIn

©2023 by Ben Peer.

bottom of page