איך עובד מנגנון ניקוי רעלים ?
- Ben Peer
- 27 ביוני 2024
- זמן קריאה 13 דקות
האם יש חומר שמנקה את הגוף מרעלים?
אם שותים מיץ ירקות זה מנקה? אולי מים עם לימון? אולי אורז מנקה את הרעלים בגוף?
מהו מנגנון ניקוי הרעלים בגוף? האם יש כזה בתוך הגוף או שצריך לאכול או לשתות חומר שמנקה את הרעלים בגוף? על איזה רעלים בכלל מדובר? מאיפה הם מגיעים? איך כל זה קשור לגירעון קלורי? כל כמה זמן מומלץ לעשות ניקוי?

אין חומר שמנקה את הגוף
זאת השורה התחתונה. רק הגוף בעצמו מנקה את הרעלים שהצטברו. ליתר דיוק הגוף הוא מכונה לניטרול רעלים והוא עושה את זה כל הזמן. יש לגוף שני מנגנונים עיקריים מופלאים וגאוניים שתיכף תכירו אותם. גוף האדם זאת מכונה מטורפת. היוצר של המכונה היה גאון. הטבע, הבורא, אלוהים, האבולוציה, לא משנה במה אתם מאמינים. התוצאה היא מדהימה. תיכף תבינו איך הגוף מתמודד עם הרעלים שאנחנו צוברים כל יום. ואולי תתלהבו כמוני.

רגע, על איזה רעלים מדובר?
היום יש יותר ויותר רעלים באוויר שאנחנו נושמים, במים שאנחנו שותים, במזון שאנחנו אוכלים וגם חומרים שחלקנו מורחים על העור. רעלים הם חומרים שמזיקים לגוף שלנו. תמיד היו רעלים אבל היום העולם עוד יותר מפוצץ ברעלים.
לגוף יש מנגנונים מופלאים שיודעים להתמודד עם הרעלים כל הזמן. מה שיפה במנגנונים האלו שאם מחר יש רעל חדש שהגוף לא התמודד איתו עד היום, המנגנון הקיים של הגוף יודע להתמודד. כלומר הגוף לא צריך
להכיר וללמוד את החומר החדש כדי לנטרל אותו.
יש רעלים אורגניים ואנאורגניים (אי-אורגניים).
אורגניים מכילים פחמן והם נגזרים מחומרים ביולוגיים או כימיים שנוצרו על ידי יצורים חיים או בתהליכים כימיים אורגניים. אנאורגניים אינם מכילים פחמן, והם נגזרים ממקורות מינרלים או כימיים שאינם ביולוגיים.

רעלים מסיסי מים ומסיסי שומן
הרעלים מתחלקים למסיסי מים או מסיסי שומן. זה מאפיין חשוב של החומר הרעיל לגוף. מסיס מים זה אומר שהחומר מרגיש נעים וטוב בסביבה של מים. הוא מתמזג לתוכו. מסיס שומן זה אומר שהחומר מרגיש בבית בסביבה של שומן. הוא מתמזג בקלות עם שומן. וכמו שאנחנו יודעים מים ושמן לא מתערבבים יחד. מה שהופך מולקולה למסיסת מים או שומן זה הקוטביות החשמלית של המולקולה אבל לא נכנס לעומק המבנה הכימי. אז יש המון רעלים שחלקם מסיסי מים וחלקם מסיסי שומן. לגוף יש שני מנגנונים שונים לנטרל אותם. מנגנון אחד לרעלים מסיסי מים ומנגנון נוסף למסיסי שומן.
דוגמאות לרעלים מסיסי מים:
כספית אנאורגנית (Mercury ions).
ארסן (Arsenic).
קדמיום (Cadmium) יכול להצטבר בכליות.
ניטרטים (Nitrates) נמצאים לעתים במי שתייה מזוהמים.
פלואורידים (Fluorides) נמצאים במי שתייה ובמוצרים נוספים.
פורמלדהיד מקורו בתעשיית הבנייה, מוצרי ניקוי. השפעה: גירוי בעור ובעיניים, חשוד כמסרטן.
דוגמאות לרעלים מסיסי שומן:
פוליכלורוביפנילים (PCBs). מקורו בתעשיות כימיות. השפעה: נזק לכבד, עור, מערכת החיסונית, חשודים כמסרטנים.
דיוקסינים. מקורו בשריפת פסולת, תעשיות כימיות. השפעה: פגיעה במערכת החיסונית, הפרעות ברבייה, חשודים כמסרטנים.
די.די.טי– דיכלורו דיפניל טריכלורואתאן . מקורו בחקלאות, שימוש במאבק נגד מלריה. השפעה: נזק למערכת העצבים, חשוד כמסרטן, הפרעה למערכת ההורמונלית.
בנזן. מקורו בתעשיית הנפט, מוצרי דלק. השפעה: בעיות במערכת הדם, חשוד כמסרטן.
טולואן. מקורו בתעשיות כימיות ובמוצרי דלק. השפעה: נזק למערכת העצבים, מערכת הנשימה.
פתלטים. מקורו במוצרי פלסטיק, מוצרי קוסמטיקה. השפעה: הפרעה למערכת ההורמונלית, נזק לכבד ולכליות.
עופרת (Lead): יכולה להצטבר ברקמות רכות כמו מוח.
כספית אורגנית (Methylmercury): צורת הכספית שנקשרת למולקולות אורגניות והיא מסיסה בשומן, מצטברת ברקמות שומן ובמערכת העצבים.
מנגנון ניטרול רעלים 1: ניקוי רעלים מסיסי מים
החומרים שנכנסים לגוף בעצם זורמים לנו בזרם הדם. הדם הוא מסיס מים כלומר הדם הוא מיימי. לכן רעל מסיס מים מתמזג עם הדם המיימי וזורם לו בדם. כל חומר שהוא מסיס מים לא יכול סתם ככה להיכנס אל תוך תאי הגוף. הגוף שלנו זה בעצם 37 טריליון תאים בממוצע. כל תא כזה מוגן בחומה שומנית. לכל תא יש ממברנה שומנית. כל חומר רעיל מסיס מים לא יכול להיכנס סתם ככה מהדם אל פנים התא. הוא נתקל בחומה ולא נכנס לתא.

לכל תא יש חומה בצורה משומן
כלומר אין בעצם סכנה שיזרום לו רעל מסיס מים בזרם הדם. התאים מוגנים. כדי להיכנס פנימה הוא צריך לעבור את הממברנה. אז איך חומר מסיס מים חודר לתא? הוא עובר בתעלה ייעודית. לדוגמא, יש תעלה לגלוקוז ותעלה לויטמין C. לכל חומר שמזין את התא שהוא מסיס מים יש תעלה ייעודית. לכן רעלים שהם מסיסי מים אין בהם איום על תאי הגוף והם פשוט זורמים בזרם הדם ולא חודרים אל תוך התאים.
איך הרעל יוצא מהגוף?
הכליות יסננו את הדם וחומר שאינו מוכר לגוף או יש עודף גדול ממנו בדם פשוט יצא בשתן שלנו. הכלייה היא מערכת מורכבת שיודעת לסנן את כל המרכיבים בדם. חלק מהסינון הוא על ידי רשת של צינורות קטנים כמו תעלות ייעודיות לכל חומר שהוא מסיס מים. כל חומר שהגוף מכיר וזקוק לו עובר דרך המסננת פנימה. מה שלא מוכר נשאר בחוץ ויוצא דרך השתן. חשוב לציין שהמערכת הרבה יותר מורכבת אבל לצורך הפישוט הכלייה תפריש החוצה חומרים שהגוף לא מכיר ואין לו תעלה ייעודית שהונדסה מראש (כמו תעלה לגלוקוז או לויטמין C).
לפני שהרעל מגיע לדם הוא עובר בכבד
בנוסף כל מזון שאנחנו אוכלים מסונן על יד הכבד. אם יש חומר שאינו מוכר לגוף, הכבד יסנן אותו והוא יצא בצואה. חומר שהוא ממש רעל שיכול להרוג אותנו ינוטרל על ידי הכבד. יחד עם זאת, הכבד אינו מסוגל לפרק ולהוציא את כל הרעלים במהירות או ביעילות מוחלטת. חלק מהרעלים מתפרקים לאט יותר, וחלקם עשויים להיות עמידים לפירוק. הכבד הוא הקו הראשון בניקוי רעלים מסיסי מים, אך לא כל הרעלים מפורקים או מופרשים על ידו ביעילות מלאה. רעלים שלא נוקו לחלוטין על ידי הכבד מגיעים לזרם הדם ומשם לכליות, אשר מסננות את הדם ומפרישות את הרעלים בשתן. תהליך זה מבטיח סילוק יעיל של רעלים מסיסי מים מהגוף.
שורה תחתונה - רעלים מסיסי מים הם בעיה פשוטה עבור הגוף
רעלים מסיסי מים הם לא בעייתים לגוף והגוף מתפטר מהם בקלות.
בגדול זה מה שקורה:
הכבד מסנן ורעלים אלו יצאו בצואה. מה שבכל זאת עבר את הכבד יזרום לו בזרם הדם.
הרעל לא יצליח לחדור לתאים בגלל הממברנה.
הכליות יסננו את הדם והרעל יצא דרך השתן.
לכן עבור כל הרעלים מסיסי מים אין שום צורך בפרויקט של ניקוי רעלים. הם יוצאים בקלות מהגוף שלנו ולא נשאר מהם כלום. גוף מדהים. זה נכון לכל הרעלים מסיסי המים ולא משנה אם אכלנו, נשמנו או מרחנו על העור. האתגר הגדול הוא רעלים מסיסי שומן. גם שם הגוף מדהים אבל בשבילם כן צריך פרויקט ניקוי רעלים מדי פעם.

מנגנון ניטרול רעלים מספר 2: ניקוי רעלים מסיסי שומן
רוב הרעלים היותר מאתגרים הם בעצם מסיסי שומן. למה? כי בעצם כל בעלי החיים והצמחים הם סוג של מחסן לרעלים מסיסי שומן. הם מפלטרים את הרעלים ואוגרים אותם ברקמות השומן שלהם או בפירות והירקות שלהם.
הרעלים של העולם בתוך שומן
הרעלים מסיסי השומן הרי מרגישים הכי טוב בסביבה שומנית ולכן רעלים אלו נאגרים ברקמת השומן. בעצם כל הרעלים שנמצאים בים (היום האוקיינוסים הם פח אשפה של העולם) מפולטרים על ידי הדגים ונשמרים ברקמת השומן שלהם. כל היום הדגים בעצם מפלטרים את המים של הים והרעלים מתמזגים ומאוכסנים ברקמות השומן שלהם. ככה צוברים עוד ועוד רעלים. ואז אנחנו אוכלים בביס אחד את כל השומן יחד עם כל הרעלים שהצטברו בתוכם במשך כל החיים שלהם.
אותו תהליך קורה עם חיות כמו פרות, כבשים ושאר בעלי החיים. בעלי החיים נושמים רעלים, אוכלים רעלים והכל מצטבר ברקמת השומן שלהם ואז אנחנו אוכלים את זה. טבעוניים נחשפים להרבה פחות רעלים. גם בצמחים יש רעלים הנספגים מתוך האדמה. היום יש דישון כימי שמכיל רעלים וגם מתוך האוויר. הרעלים ימצאו את דרכם אל תוך הפירות והירקות שלנו. אמנם בכמות קטנה הרבה יותר מאשר בבעלי חיים.
לכן נעדיף ירקות ופירות אורגניים שיש בהם פחות רעלים. חלק גדול מהרעלים נמצא בקליפה של הירק או הפרי. לכן, למשל אבטיח הוא פרי שלא אוכלים את הקליפה ולכן פחות כדאי להשקיע בקנייה של אבטיח אורגני. רוב הרעלים של אבטיח מצטברים בקליפה שלו ובגרעינים שלו.
שומן עם רעלים זורם לו בדם
אז נניח שאכלנו שומן של דג או בשר או או פרי שיש בו רעל מסיס שומן. נכנס לנו רעל מסיס שומן לגוף. גם השומן זורם לו בזרם הדם. בגלל שהוא מסיס שומן אז הוא לא יכול סתם לזרום לו בדם. כל שומן שזורם בדם בעצם זורם בתוך כלי מיכל מיוחד שמסיע הרבה שומן יחד. תחשבו על משאית תובלה עם שומן שנוסעת בזרם הדם. לגוף יש כל מיני סוגי משאיות כדי להסיע חומרים מסיסי שומן. כמו כולסטרול, טריגליצרידים ועוד חומרים. יש כל מיני סוגי משאיות ולכל אחת יש שם. למשל LDL זאת משאית תובלה של כולסטרול וטריגליצירידים. כילומיקרון זו עוד שם של משאית תובלה. בקיצור השומן נוסע בזרם הדם בתוך משאית תובלה והרעל מסיס השומן שלנו יחד איתו.
שומן עם רעלים חודר אל תוך התא
בגלל שהשומן הוא חומר מסיס שומן הוא לא צריך תעלה מיוחדת כדי לחדור אל תוך התא. הממברנה כלומר החומה היא עשויה משומן ולכן שומן יכול לפעפע לתוך התא ולחצות את הממברנה.
סבבה השומן והרעל נכנסו לתא. אוקיי עכשיו יש לנו חומר שהוא רעל כלומר מזיק לגוף והוא חדר לתא. פה כבר יש לנו בעיה חמורה, נכון? אבל הגוף אמרנו כבר מדהים וחכם. מה הוא עושה?

הגוף גאון
לכל חומר מסיס שומן שנכנס אל תוך התא, והגוף זקוק לו, יש מנגנון זיהוי. כל חומר שהגוף מכיר וזקוק לו יש רצפטור מיוחד בתוך התא. נניח שנכנס אל תוך התא חומר חשוב מסיס שומן כמו אסטרוגן, כולסטרול, ויטמין K, ויטמין D וכדומה.
ברגע שחומר מסוג זה חדר לתא על ידי פעפוע הוא מקבל ליווי מיוחד. הרצפטור או המלווה זה חומר שמתחבר לחומר שחדר פנימה. לאסטרוגן למשל יש מלווה אסטרוגן שייקח את האסטרוגן למקום הנדרש בתוך התא. האסטרוגן שהגיע והמלווה לאסטרוגן הם כמו שני חלקי פאזל שמתחברים יחדיו. יחד הם ינועו למקום המדויק בתא שהתא זקוק לו.
אפשר לחשוב על כל תא בגוף שהוא כמו עיר שלמה של עשרות אלפי מולקולות ואברונים מתוחכמים שעושים דברים נפלאים. אם נכנס אל תוך התא חומר שהגוף לא מזהה. מבחינת הגוף זה רעל לגוף. לכן אין לו רצפטור שילווה אותו. אם אין מלווה מיוחד לחומר אז התא מבין שזה סוג של רעל או חומר לא מזוהה. הגוף מבצע פעולה מיוחדת של לזרוק את החומר הבלתי מזוהה אל מחוץ לתא. זהו בעצם מנגנון ניטרול הרעלים.
איך התא מנטרל את הרעל שחדר ? איך הוא זורק החוצה את הרעל ?
הוא ממיר את הרעל שהוא בעצם מולקולה שאינה מזוהה למסיס מים. לגוף יש מנגנון מופלא שהוא משנה את הקוטביות החשמלית של המולקולה כדי להפוך אותה מחומר מסיס שומן לחומר מסיס מים. הגאונות של מנגנון זה הוא שלא צריך להכיר את הרעל הספציפי. זה עובד לכל רעל שקיים היום ויהיה מחר.
לאחר שהחומר הרעיל הפך למסיס מים הגוף מוציא את החומר החדש שהוא כבר מסיס מים בתעלה מיוחדת מחוץ לתא. מחוץ לחומה. הרי אם הוא מסיס מים הוא לא יכול לפעפע החוצה כי הממברנה השומנית מגנה על התא מבחוץ ומבפנים. הרעל יחזור דרך תעלה מיוחדת אל זרם הדם. בתוך הדם, החומר הרעיל שעכשיו כבר מסיס מים ימשיך אל הכליות ומשם כפי שהסברתי קודם דרך השתן החוצה.
מטורף, לא? גאון או לא גאון הגוף הזה? כדי להפוך חומר מסיס שומן למסיס מים, הגוף מבצע את זה בשני שלבים שלא אכנס אליהם כרגע. שם יש גם סיכון שמשהו ידפק בין השלבים והחומר יהיה מעין יצור כלאיים.
הכבד הוא מלך הניקיון וניטרול הרעלים
כל תא יודע לעשות את הפעולה המדהימה הזאת שתיארתי ולשמור על עצמו. אבל יש איבר אחד שזה התפקיד העיקרי שלו , הכבד. בין שאר תפקידיו הוא אחראי המרכזי בגוף על ניקוי / ניטרול הרעלים. כל מזון שנאכל עם רעל מסיס שומן יעבור ניטרול של הכבד קודם כל לפני שיגיע לזרם הדם. אבל הכבד לא תמיד יצליח לעמוד בעומס ולכן חלק מהרעלים יזרמו בדם אחרי הניסיון של הכבד לנטרל אותם. לכן רעלים מסיסי שומן שזורמים בזרם הדם ימצאו את מקומם בתאי השומן, הרי שם הם מרגישים הכי בנוח. אנחנו כמו כל שאר בעלי החיים.
כלומר הנה מה שקורה:
דג פילטר את הרעל בים, זה נשמר בתאי השומן שלו (או פרה או כל בעל חיים או צמח)
אנחנו אוכלים את הדג עם השומן ועם הרעל.
הרעל עכשיו או נוטרל על ידי הכבד והכליות החוצה מהגוף או
זורם לו בדם ונשמר בתאי השומן שלנו.
רעלים בשומן שלא מתפרקים, לא עושים צרות
כל עוד הרעלים שספגנו נמצאים בשכבת השומן שלנו הם לא עושים לנו שום צרות. הבעיה מתחילה כאשר אנחנו מפרקים את השומן כי אז מתפרק גם הרעל ומתחיל לנסוע לנו בגוף.
אם הוא חודר אל תא הוא עלול ליצור שם בעיות קשות. הבעיה היא שהתהליך שהסברתי קודם בתוך התא עצמו מורכב משני שלבים. אותו תהליך של הפיכת הרעל למסיס מים. יש מצב שהתהליך לא יסתיים בהצלחה והרעל יתחיל ליצור לנו בעיות. אולי ארחיב על כך בפוסט המשך.

איך כל זה קשור לגרעון קלורי?
מתי מתפרקים הרעלים? מתי מתפרק שומן בגוף?
גרעון קלורי!
כל גרעון קלורי הוא בעצם ניקוי רעלים. גם אם אנחנו בדיאטה קלה של גרעון קלורי של 200 קלוריות. הגוף משלים את רוב הקלוריות מרקמות השומן שכוללים רעלים. בין אם אנחנו עושים צום מים שהוא ניקוי רעלים הכי עוצמתי שיש ובין אוכלים קצת פחות.
שורה תחתונה: כל גרעון קלורי הוא ניקוי / ניטרול רעלים.
מסקנה: אין חומר ניקוי! הגוף מנקה או יותר נכון מנטרל רעלים. הגוף עושה את זה כל היום וכל הזמן. במיוחד בלילה הכבד עסוק בניקוי רעלים שהצטברו במהלך היום וזאת עוד סיבה לא לאכול לפני השינה. אם אוכלים לפני השינה אז הכבד עסוק בניטרול רעלים של הארוחה האחרונה ולא מנקה את מה שהצטבר במהלך היום. אז מה ההגיון בכל זאת בניקוי על ידי מיצים או כל מני מזונות מיוחדים?

אז מה לאכול בשביל ניקוי רעלים?
תזונה עשירה בנוטריאנטים תומכת בניקוי רעלים מכיוון שהיא מספקת לגוף את המרכיבים החיוניים הדרושים לפעולה יעילה של מערכות הפינוי הטבעיות שלו, בעיקר הכבד, הכליות ומערכת העיכול. להלן פירוט על הנוטריאנטים החשובים בתהליך זה וכיצד הם תומכים בניקוי רעלים:
נוטריאנטים חשובים בתהליך ניקוי רעלים:
ויטמינים מקבוצת B: תיאמין B1, ריבופלבין B2, ניאצין B3, חומצה פנטותנית B5, פירידוקסין B6, קובלמין B12 חשובים בתהליכי מטבוליזם של שומנים, חלבונים ופחמימות בכבד. הם משתתפים בתהליכי דה-טוקסיפיקציה בכבד. נמצאים בעיקר בכבד בקר, דג סלומון, ביצים, קטניות, אגוזים וזרעים, תרד וירקות עלים ירוקים.
ויטמין C: נוגד חמצון חזק שמגן על תאים מנזק חמצוני, תומך במערכת החיסון ומשתתף בתהליכי יצירת גלוטתיון, נוגד חמצון חשוב בתאי הכבד.מאכלים עשירים בויטמין C: פירות הדר (כגון תפוזים, לימונים), תותים, פלפלים אדומים
ויטמין E: נוגד חמצון נוסף שמגן על ממברנות תאים מנזק חמצוני ותומך בתהליך ניקוי רעלים. מאכלים עשירים בויטמין E: אגוזי שקדים, זרעי חמנייה, תרד
ויטמין A: תומך במערכת החיסון ומסייע בתהליך חידוש תאי הכבד. מאכלים עשירים בויטמין A: כבד בקר, גזר, בטטה
מינרלים:
אבץ: משתתף בתהליכי דה-טוקסיפיקציה בכבד. מאכלים עשירים באבץ: צדפות, בשר בקר, גרעיני דלעת.
סלניום: מסייע בהגנה מפני נזק חמצוני ומשתתף בתהליכי ייצור גלוטתיון. מאכלים עשירים בסלניום: אגוזי ברזיל, דגי טונה, ביצים.
מגנזיום: חשוב לתהליכים אנזימטיים רבים הקשורים למטבוליזם וניקוי רעלים. מאכלים עשירים במגנזיום: תרד, שקדים, אבוקדו.
נחושת: משתתפת בפעילות של מספר אנזימים נוגדי חמצון.מאכלים עשירים בנחושת: כבד בקר, אגוזי קשיו, צדפות.
סיבים תזונתיים: מסייעים בפינוי רעלים דרך מערכת העיכול על ידי עידוד פעילות פריסטלטית ומניעת עצירות. מאכלים עשירים בסיבים תזונתיים: קטניות, פירות וירקות טריים, דגנים מלאים
חומצות שומן אומגה-3: מפחיתות דלקות ומשפרות את תפקוד הכבד ומערכת החיסון. מאכלים עשירים באומגה-3: דגי סלמון, זרעי פשתן, אגוזי מלך.
נוגדי חמצון נוספים: פוליפנולים: נמצאים בפירות, ירקות ותה ירוק, תורמים לניקוי רעלים על ידי נטרול רדיקלים חופשיים.מאכלים עשירים בפוליפנולים: פירות יער, תה ירוק, ענבים.
חומצות אמינו: גלוטתיון: נוגד חמצון מרכזי בתהליך ניקוי הרעלים בכבד. מתיונין וציסטאין: משתתפים ביצירת גלוטתיון. מאכלים עשירים בחומצות אמינו אלו: ביצים, עוף, יוגורט
איך נוטריאנטים אלו תומכים בניקוי רעלים?
כבד: הכבד מבצע את תהליכי דה-טוקסיפיקציה העיקריים בגוף. הוא משתמש באנזימים ובחומרים נוגדי חמצון כדי לנטרל רעלים. תזונה עשירה בנוטריאנטים מספקת את החומרים הדרושים לתמוך בפעילות האנזימטית והנוגדי חמצון של הכבד.
כליות: הכליות אחראיות על סינון רעלים מהדם והפרשתם בשתן. מינרלים כמו מגנזיום ואבץ חשובים לתפקוד כליות תקין.
מערכת העיכול: סיבים תזונתיים עוזרים לפינוי רעלים דרך הצואה, ומסייעים בשמירה על מערכת עיכול תקינה.
תזונה עשירה בנוטריאנטים תומכת בניקוי רעלים על ידי מתן המרכיבים הדרושים לפעולה יעילה של מערכות הפינוי הטבעיות של הגוף, ובעיקר הכבד. ויטמינים, מינרלים, סיבים ונוגדי חמצון חשובים בתהליכי מטבוליזם, דה-טוקסיפיקציה, והגנה על התאים מנזק חמצוני.

אז למה לעשות בכלל פרויקט ניקוי רעלים?
מערכת הפילטרציה של הגוף כוללת הכבד, הכליות, המערכת הלימפטית והעור. הם אחראים להסרת רעלים ופסולת מהגוף. עם הזמן, יכולות הפילטרציה של מערכות אלה עשויות להיחלש או לא לפעול ביעילות מירבית. ניקוי רעלים יכול לסייע לפעולתם הטבעית של מערכות אלה ולסייע בהסרת פסולת ורעלים שנצברו.
עוד סיבות:
החיים המודרניים מעמיסים את הגוף ברעלים כימיים מסביבה, מזון ותרופות. על פי זה, ניקוי רעלים מסייע לפינוי רעלים ולהוריד את עומס הרעלים הנצבר בגוף.
ניקוי רעלים משפר את רמת האנרגיה, להפחית תחושת עייפות ולהגביר את הפעולה הנכונה של מערכות הגוף. כך, ניתן ליהנות מבריאות טובה יותר.
אנשים שמרגישים עייפים, מבולבלים, מושפעים מסימני דלקת או תחושת חולשה עשויים למצוא שיפור והקלה בעקבות טיפולי ניקוי רעלים.
ניקוי רעלים מסייע להוריד משקל.
אז מה חשוב לדעת על ניקוי רעלים
תזונה עשירה בנוטריאנטים: מזונות עשירים בנוגדי חמצון, סיבים, ויטמינים ומינרלים תומכים בתהליכי ניקוי רעלים טבעיים של הגוף.
שתיית מים מרובה: עוזרת בהפרשת רעלים מסיסים במים דרך הכליות והשתן.
פעילות גופנית: עוזרת בהזעה ושחרור רעלים דרך העור, ותומכת בירידה במשקל ובפירוק שומנים שבהם עלולים להיות רעלים אורגניים.
הימנעות ממזונות מעובדים ומזוהמים: מפחיתה את הכניסה של רעלים חדשים לגוף.
שימוש בצמחי מרפא ותוספים תומכים: למשל, כורכום ושן הארי לתמיכה בכבד, ופטרוזיליה וקרניטין לתמיכה בכליות.
פרוטוקולים פופולריים לניקוי רעלים
1. ניקוי מיצים (Juice Cleanse).
משך הזמן: 3-10 ימים.
תזונה: שתיית מיצי ירקות ופירות טריים בלבד.
מיצים יכולים לכלול ירקות כמו סלרי, מלפפון, תרד, קייל, גזר וסלק, ופירות כמו תפוח, אגס, לימון וג'ינג'ר.
ניתן לשתות מים צלולים, תה צמחים ומים עם לימון בנוסף.
יתרונות: אספקת ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון. מנוחה למערכת העיכול.
חסרונות: חוסר בסיבים. עלול להוביל לתחושת רעב ואי נוחות.
2. ניקוי על בסיס מרקים (Soup Cleanse)
משך הזמן: 5-7 ימים.
תזונה: אכילת מרקים ירקות עשירים בסיבים ומרכיבים תזונתיים. המרקים יכולים לכלול ירקות כמו כרובית, ברוקולי, גזר, דלעת, כרוב, ותרד. ניתן להוסיף קטניות כמו עדשים ושעועית כדי להעשיר את המרק בחלבון.
שתיית מים, תה צמחים ומים עם לימון בנוסף.
יתרונות: אספקת סיבים תזונתיים. מנוחה למערכת העיכול.
חסרונות: דיאטה פחות מגוונת.
3. ניקוי עם מים ולימון (Lemon Water Cleanse)
משך הזמן: 1-7 ימים.
תזונה: שתיית מים עם מיץ לימון טרי במהלך היום.ניתן להוסיף מעט דבש או פלפל קאיין לשיפור הטעם והאפקט הניקוי. שתיית מים צלולים ותה צמחים בנוסף.
יתרונות: ניקוי פשוט וקל ליישום. הלימון מספק ויטמין C ונוגדי חמצון.
חסרונות: חוסר במרכיבים תזונתיים אחרים. עלול להוביל לתחושת רעב ואי נוחות.
4. ניקוי טבעוני (Vegan Detox)
משך הזמן: 7-21 ימים.
תזונה: צריכת מזון צמחי בלבד: פירות, ירקות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים וזרעים. הימנעות ממזון מעובד, סוכר מזוקק, אלכוהול, קפאין ומזון שמן. שתיית מים צלולים, תה צמחים ומים עם לימון בנוסף.
יתרונות: תזונה מאוזנת ועשירה בנוטריאנטים.מתאים לשימוש ממושך.
חסרונות: דרישה לתכנון וארגון מראש.
5. ניקוי מים (Water Fasting)
משך הזמן: 1-3 ימים (ניתן להאריך לפי פיקוח רפואי).
תזונה: שתיית מים בלבד. מנוחה מוחלטת למערכת העיכול.
יתרונות: תהליך ניקוי חזק מאוד. עידוד אוטופגיה ומחזור תאים.
חסרונות: חוסר מוחלט בנוטריאנטים. סיכון לדלדול מאגרי נוטריאנטים ולתופעות לוואי קשות.
סיכום
כל פרוטוקול לניקוי רעלים מציע גישה שונה ומתאים למטרות שונות. חשוב לבחור את הפרוטוקול שמתאים לך ביותר ולהתייעץ עם מומחה תזונה או רופא לפני תחילת כל תוכנית ניקוי רעלים, במיוחד אם מדובר בצום מים או בתוכניות ניקוי ארוכות טווח.

הרחבה לגבי צום מים:
צום מים נחשב כאמצעי לניקוי רעלים עוצמתי, אך יש לו יתרונות וחסרונות ויש להתייחס אליו בזהירות. אני בעצמי התנסתי בצום מים של 21 יום שהיה עוצמתי גם ברמה הפיזית וגם ברמה הנפשית. הבה נבחן את היבטים אלו:
יתרונות צום מים:
גרעון קלורי מוחלט: כאשר אין צריכת קלוריות, הגוף נכנס למצב של קטוזיס שבו הוא מפרק שומנים לאנרגיה. זה מוביל לשחרור רעלים שמאוחסנים ברקמות השומן.
אוטופגיה: צום מעודד תהליך אוטופגיה, שבו הגוף ממחזר תאים ישנים ופגומים. זה יכול לעזור בהסרת פסולת תאית ורעלים.
מנוחה למערכת העיכול: מערכת העיכול מקבלת מנוחה, מה שיכול לאפשר לגוף להפנות אנרגיה לתהליכי ריפוי וניקוי אחרים.
חסרונות והסיכונים של צום מים:
חוסר בנוטריאנטים חיוניים: במהלך צום מים, הגוף לא מקבל ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון שתומכים בתהליכי דה-טוקסיפיקציה בכבד ומערכות פינוי אחרות.
שחרור רעלים ללא תמיכה מספקת: רעלים משתחררים מהשומן אך הכבד, הכליות ומערכות הפינוי האחרות עשויות לא לקבל את התמיכה הדרושה לפינוי יעיל שלהם מהגוף.
סיכון לדלדול מאגרי נוטריאנטים: צום ממושך יכול לדלדל את מאגרי הוויטמינים והמינרלים של הגוף, מה שעלול לפגוע בתפקוד התקין של מערכות הגוף השונות.
כדי לנצל את היתרונות של צום מים ובמקביל להימנע מהחסרונות, ניתן לשקול את הגישות הבאות:
צום לסירוגין: צום לסירוגין שבו צמים למשך 16-24 שעות ואז אוכלים ארוחה או שתיים עשירות בנוטריאנטים. זה יכול לאפשר את היתרונות של צום מים תוך כדי מתן תמיכה לגוף בנוטריאנטים הדרושים.
צום קצר מועד: צום מים קצר מועד (24-72 שעות) יכול לעודד אוטופגיה ושחרור רעלים, ולאחר מכן לעבור לתזונה עשירה בנוטריאנטים שתסייע לפינוי הרעלים.
צום מדורג: להתחיל בצום מים למספר ימים מוגבל, ולאחר מכן לעבור לצום עם מיצי ירקות, מרקים קלים או מזונות קלים לעיכול ועשירים בנוטריאנטים.
סיכום
צום מים אכן יכול לעודד ניקוי רעלים עוצמתי, בעיקר דרך תהליכים של גרעון קלורי ואוטופגיה. עם זאת, חוסר בנוטריאנטים חיוניים יכול להגביל את יכולת הגוף לפנות את הרעלים בצורה יעילה ולפגוע בתפקוד הכללי של הגוף. שילוב של צום לסירוגין או צום קצר מועד עם תזונה עשירה בנוטריאנטים יכול להציע את היתרונות של שני העולמות, תוך הפחתת הסיכונים והתמיכה בתהליכי ניקוי רעלים בצורה בטוחה ויעילה.
לקבלת עדכון על כל פוסט חדש - בלינק זה
Commentaires