צום וניקוי רעלים 62/100
- Ben Peer
- 24 בספט׳ 2023
- זמן קריאה 4 דקות
עודכן: 9 בדצמ׳ 2023
יום כיפור
אני לא אדם דתי. רוב חיי לא צמתי ביום כיפור. צום מים הוא נושא מרתק. לאחר שהתחלתי את המסע שלי לאורח חיים בריא התנסיתי, חקרתי ולמדתי על צום. כיום אני לעיתים צם ביום כיפור. אני מנצל את ההזדמנות ל 24 שעות של ניקוי רעלים. גם הרמב"ם המליץ מידי פעם לדלג על ארוחה או שתיים ובעצם לצום.
איך הגוף מנקה רעלים?
האם יש דבר כזה בכלל ניקוי רעלים? ואם כן, איך הגוף יודע להבדיל בין חומר זר ורעיל לבין חומר חיוני עבורו? הרי יש המון רעלים חדשים היום שלא היו בעבר. האם הגוף צריך ללמוד כדי להכיר חומרים שהם רעילים חדשים? רעלים אורגניים מגיעים מחוץ לגוף וגם מהגוף עצמו. מתוך הגוף עצמו זה כולל תוצרים של התהליך הטבעי של חילוף החומרים. ברעלים מחוץ לגוף מדובר על מזון שרוף, שומן מחומצן, מי שתיה המכילים פלואור, שאריות אנטיביוטיקה, זיהום אויר, מוצרי פלסטיק, תוספות למזון כמו חומרים משמרים, חומרי טעם ועוד, דשנים כימיים, מזון מן החי ועוד. למה חשוב לשתות מים בשביל הוצאת הרעלים מהגוף? האם זה קשור רק לכבד ולכליות? האם יש דיאטת ניקוי? האם המזון מנקה? או הגוף מנקה?

הגוף שלנו בנוי תאים
ע"פ הערכה לאדם ממוצע יש 10 בחזקת 13 תאים כלומר עשרת אלפים מיליארד תאים. מספר מדהים. כל תא זה כמו עיר שלמה עם עשרות אלפי מולקולות. לכל תא יש חומה שתפקידה להגן על כניסת חומרים זרים (רעלים) ולא חיוניים לתא. הדופן היא בעצם ממברנה שומנית. הדם הוא מיימי והוא מוביל את כל החומרים לתא. כל חומר שנמצא בדם לא יכול סתם להיכנס לתוך התא.
סיווג רעלים
את הרעלים אפשר לסווג ע"פ המסיסות שלהם. האם הרעל מסיס מים או מסיס שומן. אפשר לומר במילים פשוטות שחומר שהוא מסיס מים הוא אוהב מים ומרגיש טוב בסביבת מים. מסיס שומן הוא אוהב שומן ומרגיש שם בבית. כולם יודעים שמים ושמן לא מתערבבים. חומר שהוא מסיס מים יתמזג בקלות עם מים וחומר שהוא מסיס שומן יתמזג טוב עם שומן. אבל מים ושומן לא מתמזגים (הסיבה היא בקוטביות החשמלית בתוך החומר עצמו).
איך נכנסים חומרים לתוך התא?
חומרים מסיסי מים שמזינים את התא לא יכולים לחדור את הממברנה של התא. כי החומה הרי שומרת כי היא הרי שומנית. לכן לכל חומר שהתא זקוק לו שהוא מסיס מים ישנה תעלה מיוחדת שמובילה את החומר מחוץ לתא אל תוך התא דרך הממברנה: למשל גלוקוז, ויטמין סי ועוד חומרים שהתא זקוק להם. לכל חומר כזה ישנה תעלה ייעודית שרק בה החומר הספציפי יכול לחדור. אם יש חומר מסיס שומן שצריך להיכנס לתא אז הוא לא צריך תעלה כי הוא מסוגל לעבור דרך הממברנה השומנית של התא אל תוך התא. לדוגמא אסטרוגן.
איך הגוף מתמודד עם רעלים מסיסי מים?
אם הרעל הוא מסיס מים אז אין שום בעיה כי הוא לא יכול לחדור לתאים והוא "סתם" זורם לו בדם. איך הוא מתנקה החוצה? הכליות מסננות את כל הדם. בכליות בעצם יש מנגנון מתוחכם המסנן רעלים מסיסי מים. יש מספר סופי של חומרים שהגוף מכיר והוא זקוק להם. הכליות מכירות את כולם ולכל אחד יש תעלה ספציפית. הכליות שואבות את החומר המוכר. כל חומר מוכר בתעלה משלו. כלומר מה שלא מוכר לכליה מסונן החוצה דרך השתן. כדי להוציא את הרעלים החוצה צריכים מים אחרת אי אפשר לפנות את הרעלים.
ניקוי רעלים מסיסי שומן וצום
כלומר ניקוי רעלים שהם מסיסי מים זה פעולה רגילה שהגוף עושה כל הזמן וכל היום. הגוף מתוחכם ואין פה שום אתגר יוצא דופן. אבל מה קורה עם חומרים מסיסי שומן שהם רעל לגוף? איך הגוף מטפל בזה ואיך זה קשור לניקוי רעלים ולצום?
איך הגוף מתמודד עם רעלים מסיסי שומן?
כל חומר שהוא מסיס שומן מסוגל לחדור את הממברנה של התא, עלול להיות זר ורעיל לגוף. איך הגוף מתמודד עם זה? בתוך התא יש רצפטורים לכל חומר שהגוף מכיר שהוא זקוק לו שהוא מסיס שומן. לדוגמא אותו אסטרוגן אז יש בתא רצפטור לאסטרוגן. ברגע שהוא חודר את הממברנה, הרצפטור המיוחד לאסטרוגן נדבק אל האסטרוגן והם מתחברים כמו שני חלקי פאזל. הרצפטור בעצם מלווה אותו פנימה. חומר זר מסיס שומן שחדר לתא, אם אין לו רצפטור מוכר אז הגוף מבחינתו הוא אויב זר ורעיל ולכן הגוף צריך להעיף אותו מהתא החוצה דרך הממברנה.
איך כל תא זורק החוצה רעל מסיס שומן?
לכל תא יש מנגנון מתוחכם של ניטרול רעלים גנרי. זה מנגנון שלא צריך להכיר כל רעל ואת המבנה המיוחד שלו. אם חומר מסיס שומן חדר את התא אז הגוף יהפוך אותו מחומר מסיס שומן לחומר מסיס מים ויוציא אותו מחוץ לדופן התא. באופן זה אם מחר יש רעל חדש, הגוף יודע להתגונן. לאחר שהרעל הפך למסיס מים וחזר לזרם הדם הכליות כבר יסננו אותו החוצה דרך השתן בתהליך שהסברתי קודם. תהליך הפיכת חומר מסיס שומן למסיס מים הוא תהליך דו שלבי מתוחכם של שינוי קוטביות (פולריות) של החומר.
ניקוי רעלים זה בעצם פירוק שומנים
כפ שהסברתי לכל תא בגוף יש מנגנון פנימי לניקוי רעלים אבל הכבד הוא האיבר המרכזי שעושה את הפעולה הזאת הכי הרבה. איך זה קשור לשומן בגוף ולתהליך של דיאטת ניקוי או צום? רוב הרעלים שהם מסיסי שומן נצברים ונשמרים לנו ברקמות השומן. הרי שם הם מרגישים הכי בנוח. אם אנחנו רוצים לנקות את הרעלים בגוף אנחנו צריכים לעודד פירוק שומנים.
ניקוי רעלים הוא תמיד על ידי גרעון קלורי
הדרך לפרק שומנים היא יצירת גרעון קלורי. כל פעם שאנחנו בגרעון קלורי הגוף יפרק גם שומנים וגם שרירים כדי להזין את עצמו. כאשר הגוף יפרק את השומן הוא גם יפרק את הרעלים שנצברו ושמורים ברקמת השומן . האיבר שיהיה הכי עמוס ועסוק בהתמודדות עם הרעל יהיה הכבד עצמו. הרעל ישתחרר מרקמת השומן. יגיע אל הכבד ויעבור את התהליך שהסברתי קודם. לכן בעצם אין שום חומר או מזון שמנקה את הרעלים בגוף.
סיכום של ניקוי רעלים
לסיכום, התהליך הטבעי של הגוף יודע לטפל ברעלים אורגנים בצורה מעולה. הוא עושה את זה כל יום וכל הזמן כי כל יום אנחנו סופגים רעלים מהסביבה. כל תא יודע את העבודה והכבד הוא האיבר שאחראי בעיקר על פעולה זו. ניקוי רעלים מואץ קורה כל פעם שיש גרעון קלורי. בין אם אתם עושים דיאטת ניקוי של דיאטת רק אורז, רק אבטיח או דיאטת מיצים או צום מים. אין שום חומר באמת שמנקה את הרעל מהגוף. רק הגוף עצמו יודע לפנות את הרעל שנאגר ברקמת השומן.
אני מתכוון לצום היום
אני מתכוון לנוח כדי לתת אנרגיה לגוף להתמודד עם האתגר. חשוב גם לשתות מים כדי לפנות את הרעלים. לא כדאי לאכול ארוחה גדולה לפני הצום כי כך נעמיס על הכבד אתגר לטפל בארוחה האחרונה במקום להשקיע זמן בפירוק שומנים וניקוי רעלים ישנים. יתרון גדול של הצום הוא לאפשר לכל מערכת העיכול מנוחה שהיא חשובה לשיקום והתרעננות. רק זה מהווה יתרון בפני עצמו וסיבה מספקת לצום.
אהבתם את הפוסט? שתפו
בן פאר – מאמן ויועץ לאורח חיים בריא
אימון אישי לירידה במשקל
ליצור הרגלים קטנים לחיים גדולים
דברו איתי בקשר לאימון אישי | 054-5353529 | benpeer@gmail.com | טקסט לוואטסאפ benpeer.com | בלוג
Comments