לחיות עד 100 - (59/100)
- Ben Peer
- 19 בספט׳ 2023
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 9 בדצמ׳ 2023
אזורים כחולים
מאז שהתחלתי את המסע שלי לבריאות טבעית לפני כמה שנים, נתקלתי כמה פעמים במונח blue zones.
אלו כמה מקומות בעולם שיש בהם ריכוז גבוה במיוחד של אנשים שחיים עד 100 ויותר. החוקר דן בואטנר, עיתונאי וחוקר נשיונל ג'יאוגרפיק טבע את המונח הזה. הוא סימן בטוש כחול עיגולים קטנים על המפה בהם יש ריכוז גבוה של אנשים שחיים יותר מ100 שנים. כאשר ראה ריכוז גבוה של נקודות כאלו הוא קרא למקומות האלו האזורים הכחולים. הוא זיהה חמש מקומות בעולם שיש ריכוז של אנשים מעל גיל 100 שאין להם מחלות כרוניות. כלומר זקנים מאוד ובריאים.

איפה חיים בבריאות עד גיל 100 ויותר?
באיקריה, הנמצאת באיי יוון, יש אוכלוסיה גבוהה של בני מאה והיא ידועה בתזונה הים תיכונית, קשרים חברתיים חזקים ואורח חיים פעיל. באוקינאווה, אי יפני, יש את אחת מתוחלת החיים הגבוהות בעולם. אורך החיים של התושבים מיוחס לתזונה צמחית, פעילות גופנית סדירה ותחושת קהילה חזקה.
בסרדיניה, אי איטלקי, יש מספר לא מבוטל של בני מאה. אורך החיים של האוכלוסייה המקומית קשור לתזונה מסורתית עשירה בדגנים מלאים, שעועית ויין אדום מתוצרת מקומית.
חצי האי ניקויה בקוסטה ריקה מתגאה בתוחלת חיים גבוהה מהממוצע. זה מיוחס לתזונה של מזונות מלאים, פעילות גופנית ממשימות יומיומיות ותחושת מטרה חזקה.
לומה לינדה, קליפורניה היא קהילה בדרום קליפורניה הידועה בריכוז הגבוה שלה של אדוונטיסטים מהיום השביעי, אשר נוטים לתוחלת חיים ארוכה יותר בשל שילוב של תזונה מהצומח, פעילות גופנית סדירה ורשתות חברתיות חזקות. .
מה מיוחד באורח החיים שלהם?
דן יצא לחקור ולהבין מה אפשר ללמוד מהם על בריאות ואריכות ימים. הוא ניסה למצוא מכנה משותף בהתנהגויות ואורחות החיים שלהם. אני מביא כאן את השורות התחתונות מהמחקר שלו ואני מחלק אותם ל3 עמודי התווך של הבריאות ע"פ הרמב"ם, הרי הם תזונה, תנועת הגוף ואיזון רגשי:
תזונה באזורים הכחולים:
תזונה מבוססת צמחים: תושבי ה- blue zones עוקבים בדרך כלל אחר תזונה צמחית עשירה בירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות ואגוזים. הם צורכים כמויות מינימליות של בשר ומוצרי חלב. דיאטה זו עשירה בנוגדי חמצון, סיבים וחומרים מזינים.
צריכת קלוריות מתונה: אנשים ב- blue zones נוטים לתרגל שליטה במנות ולהימנע מאכילת יתר. הם מפסיקים לאכול כשהם שבעים בערך ב-80%, כפי שהרמב"ם המליץ לשמור על רבע קיבה ריקה בסוף הארוחה. זהו לדעתי ההרגל החשוב ביותר בתזונה ובשמירה על בריאות הגוף
צריכת אלכוהול מתונה: לכמה קהילות ה- blue zones יש מסורת של צריכת אלכוהול מתונה, במיוחד יין אדום. המפתח הוא מתינות, עם כוס אחת עד שתיים ליום, לעתים קרובות נצרך עם הארוחות ובהקשר חברתי. גם על זה כתב הרמב"ם והמליץ על חצי כוס יין יבש עם הארוחה.
שיטות בישול בריאות: דיאטות של ה- blue zones כוללות לרוב שיטות בישול השומרות על הערך התזונתי של המזון, כמו אידוי ובישול איטי, במקום טיגון או שימוש בכמויות יתר של שמן. באופן כללי בדר"כ ככל שאנחנו אוכלים את המזון במצבו הטבעי אנחנו שומרים על הערכים התזונתיים. אם צריך כבר לחמם אז נעדיף תהליך קצר וחום נמוך.
מזונות מעובדים מוגבלים: דיאטות ה- blue zones הן בדרך כלל נקיות ממזונות מעובדים, תוספים מלאכותיים וסוכרים מוגזמים. הם מעדיפים מזון שלם וטבעי.
תנועה באזורים הכחולים:
פעילות גופנית סדירה: פעילות גופנית היא חלק טבעי מחיי היומיום ב- blue zones . הם עוסקים בפעילויות גופניות קבועות בעצימות נמוכה כגון הליכה, גינון או רכיבה על אופניים. זה עוזר להם להישאר פעילים לאורך כל חייהם.
הפחתת מתח: לתושבי ה- blue zones יש לעתים קרובות רמות מתח נמוכות יותר מאשר אנשים בסביבות עירוניות ומהירות יותר. זה מיוחס לגורמים כמו קשרים חברתיים חזקים, פעילות גופנית סדירה ותחושת מטרה.
איזון רגשי באזורים הכחולים:
מעורבות חברתית: רשתות חברתיות חזקות וקהילות מלוכדות נפוצות ב- blue zones . אינטראקציה חברתית, תחושת מטרה והיותם חלק מקהילה תומכת תורמים לרווחה הכללית ולאריכות ימים.
רוחניות ומטרה: רבים לתושבי ה- blue zones יש תחושה חזקה של רוחניות או מטרה בחייהם. זה מספק יתרונות רגשיים ופסיכולוגיים התורמים לאריכות ימים.
קשרים משפחתיים וחברתיים: שמירה על קשרים משפחתיים קרובים וקשרים חברתיים היא גורם משמעותי בקהילות ה- blue zones. קשרים אלו מספקים תמיכה רגשית ותחושת שייכות.
תחושת שייכות: תחושת החיבור לקהילה ותחושת השייכות היא חיונית לרווחה הכללית ה- blue zones . לעתים קרובות אנשים משתתפים במסורות ובטקסים קהילתיים.
שורה תחתונה תחתונה
כפי שהמליץ הרמב"ם ואני סומך עליו כדי לחיות בבריאות ולהאריך ימים צריך להזין את הגוף בצורה מתונה, לאכול מזון כמה שיותר טבעי ושלם, להניע את הגוף כל יום, לחזק את השרירים ולדאוג לנפש שלנו. גי אדם שהוא כועס כרוני או לחוץ כרוני לא יהיה בריא. זה עד כדי כך פשוט. פשוט להבין אך לא פשוט ליישום.
האם אני רוצה לחיות עד 100?
אני מהרהר לעצמי: האם אני בכלל רוצה לחיות עד 100? אני בן 50 היום. לחיות עוד 50 שנה? וואו זה הרבה וזה גם לא הרבה. הזמן מתעתע. בתחילת חיי לא הבנתי כלום ולא ידעתי עד כמה אני לא יודע כלום על בריאות ובכלל. בגיל 45 התחלתי את המסע שלי לאורח חיים בריא. עברתי שינוי רדיקלי באורח החיים שלי. הממצאים של ה blue zones לא מפתיעים אותי. אם אתה לא בריא, סובל מכאבים, אם אתה לא מאוזן, לא מאושר אז להאריך את החיים? להאריך את הסבל נשמע כמו טעות. מצד שני, אם אתה בריא, חיוני, נהנה אז למה לא לחיות עד 1000?
אהבתם את הפוסט? שתפו
בן פאר – מאמן ויועץ לאורח חיים בריא
אימון אישי לירידה במשקל
ליצור הרגלים קטנים לחיים גדולים
דברו איתי בקשר לאימון אישי | 054-5353529 | benpeer@gmail.com | טקסט לוואטסאפ benpeer.com | בלוג
Comments